Kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z kokosową pianką

4.95 (208 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest przepyszne i wręcz rozpływa się w ustach. Kruchy spód, warstwa dżemu, kokosowa pianka i kruszonka... Wszystko idealnie skomponowane i kuszące swoim słodkim aromatem!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm)
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada)
    1/2 szklanki cukru
    250g masła/margaryny
    4 żółtka
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    Pianka kokosowa:
    300g śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    100 g wiórek kokosowych
    4 białka
    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 270g)
    Opcjonalnie:
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.95 (208 ocen)

Kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wroctx 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
    Następnie oba kawałki należy schłodzić w lodówce.
    Po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia.
    Spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.
  • image-1f2yfh7 2. W międzyczasie przygotować piankę.
    Białka ubić na sztywno i stopniowo połączyć z cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
    Na końcu wmieszać (delikatnie) śmietanę.
  • image-06hahq4 3. Na podpieczonym spodzie rozsmarować warstwę dżemu i wyłożyć krem kokosowy.
    Całość posypać (równomiernie) pozostałym ciastem - startym na dużych oczkach tarki.
  • image-1sdcwj8 4. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować