Kruche ze śliwkami i bezą

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą w sam raz do kawki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki,
    5 żółtek,
    250 g masła,
    5 łyżek cukru pudru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Piana:
    5 białek,
    szklanka cukru( można dać mniej)
    2 budynie śmietankowe
    oraz:
    1 kg śliwek,
    4 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1/4 szklanki wody,
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Beza

Kruche ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, posiekane masło, cukier puder i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Podzielić na pół, jedną część ciasta wylepić blaszkę o wymiarach 25x25 posmarowaną margaryną, a drugą część ciasta wstawić do zamrażalnika. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 C.
  • 2. Śliwki umyć, wypestkować dodać cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody dodać do śliwek, zagotować i odstawić do ostudzenia. Podpieczony zimny spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki. Piana: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Na samym końcu dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pianę z białek wyłożyć na śliwki a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 45- 50 minut w temperaturze 45-50 minut w temperaturze 185C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować