Ciasto kakaowe z pianką i borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie i jest pyszne

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO

    -2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    -150g masła
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki cukru pudru
    -5 żółtek (białka odkładamy do pianki)
    -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
    -1,5 łyżki kakao

    PIANKA

    -5 białek
    -0,5 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -100ml oleju rzepakowego

    DODATKOWO

    -około 300g borówek
    -cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka Ciasto

Ciasto kakaowe z pianką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część. Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki.
    Drugą wsadzamy do lodówki.

    PIANKA
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną i olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Piankę wykładamy na ciasto, następnie całość posypujemy borówkami, i na borówki dajemy ciasto z lodówki, możemy je zetrzeć lub wyrywać kawałki i układać na spodzie ciasta. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp 170-180 stopni.
    Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować