Kruche ciasto z orzechami

4.97 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z orzechami jest bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. Po upieczeniu nie trzeba już go przekładać. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    8 jajek
    200 g cukru pudru
    300 g orzechów mielonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto

Kruche ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy, dzielimy na połowę.

    Masa orzechowa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i na koniec ubite białka, wszystko razem mieszamy. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy orzechy i na wierzch rozwałkowany drugi placek. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.

    Jak ciasto wystygnie to możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować