Kruche ciasto z masą makową i polewą czekoladową

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe ciasto dla wielbicieli ciast makowych . Kruche placki skrywają bardzo smaczną masę makową z rodzynkami , a smaku dodaje także polewa z czekolady . Doskonale sprawdzi się do kawy czy herbaty w gronie najbliższych na dni świąteczne i każdy inny dzień :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    szczypta soli
    Masa makowa :
    5 szklanek mleka
    1 opakowanie maku mielonego - 200 g
    2 żółtka
    2 budynie - każdy 40 g
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    150 g rodzynek
    Polewa :
    100 g czekolady - u mnie mleczna
    5 łyżek mleka
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z masą makową i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z masą makową i polewą czekoladową 1. Składniki ciasta zagniatam , wkładam do foliowej torebki , pozostawiam w lodówce godzinę . Ciasto dzielę na trzy części , każdą wałkuję na wielkość formy , układam w blaszce , robię dziurki widelcem , piekę ok . 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Kruche ciasto z masą makową i polewą czekoladową 2. 4 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję mak , mieszam , gotuję ok . 5 minut , dodaję rodzynki oraz zmieszane pozostałe mleko z żółtkami , mąką , wanilią , skórką z cytryny , budyniami , mieszam rózgą kuchenną , gotuję aż powstanie gęsta masa makowa .
  • Kruche ciasto z masą makową i polewą czekoladową 3. W blaszce wyłożonej papierem wykładam jeden placek , pół gorącej masy makowej , drugi placek , pozostałą masę makową i placek trzeci . Ciasto lekko dociskam , nakrywam papierem , obciążam grubą książką , pozostawiam do dnia następnego .
  • Kruche ciasto z masą makową i polewą czekoladową 4. Składniki polewy mieszam , podgrzewam , gdy się połączą polewam przygotowane ciasto , posypuję posypką cukrową , pozostawiam do zastygnięcia polewy .

Porady

Dobrze gdy mamy dwie blaszki tej samej wielkości , to przyśpieszy pieczenie placków :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Kasza

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować