Ciasto ucierane z masą makową i budyniem

4.92 (176 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto, szybkie w wykonaniu. Duża blaszka, wystarczy dla większej liczby gości.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    12 dag. masła roślinnego
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    4 krople aromatu cytrynowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    2 małe budynie cytrynowe
    4 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    Masa makowa:
    1 puszka masy makowej 850 g.
    4 białka
    2 łyżki miodu
    4 krople olejku migdałowego
    10 dag. rodzynek
    Dodatkowo
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.92 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane z masą makową i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. 3 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, wlewam pozostałe mleko zmieszane z budyniem i cukrem, gotuję, zestawiam z ognia.
  • jk 2. Białka ubijam na sztywno, dodaje pozostałe składniki masy makowej, mieszam.
  • jk 3. Margarynę ucieram z cukrem i aromatem, ciągle ucierając dodaje po 1 jajku, dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam.
  • jk 4. Pół ciasta wylewam na blaszkę, na ciasto wylewam budyń, na budyń masę makową i pozostałe ciasto. Piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować