Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser.

Składniki:

  • Babeczki:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    130g zimnego masła
    50g cukru
    szczypta soli
    1 jajko L

    Nadzienia:
    400g rabarbaru
    10 łyżek cukru
    1 opakowania kisielu truskawkowego
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.
  • 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut. Studzimy.
  • 3. Rabarbar myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie. Na patelnię przekładamy cukier, podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy wrzucamy rabarbar i smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy wodę z kisielem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.
  • 4. Do babeczek przekładamy po łyżce przygotowanego nadzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować