Taki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można kruche spody oraz budyń użyć gotowe. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.
Składniki:
(na 14 szt)
Ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej
Pól szklanki cukru
Jajko L
125g masła
Kruche babeczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.
Krem:
Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii. Gdy mleko będzie gorące dodajemy mieszankę z mąką.
Gotujemy chwilkę do zgęstnienia.
Studzimy najlepiej przekładając całość do misy miksera i mieszając na niskich obrotach. Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu.
Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty.
Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej.
Komentarze