Kruche babeczki z malinami

4.5 (144 ocen)

Taki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można kruche spody oraz budyń użyć gotowe. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.

Składniki:

  • (na 14 szt)
    Ciasto:
    1,5 szklanki maki pszennej
    Pól szklanki cukru
    Jajko L
    125g masła

    Krem:
    250ml mleka
    250ml śmietanki słodkiej 12%
    cukier do smaku
    laska wanilii
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    Dodatkowo:
    maliny
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Kruche babeczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.

    Krem:
    Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii. Gdy mleko będzie gorące dodajemy mieszankę z mąką.
    Gotujemy chwilkę do zgęstnienia.
    Studzimy najlepiej przekładając całość do misy miksera i mieszając na niskich obrotach. Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu.

    Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty.
    Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować