Królik bardzo delikatne i chude mięso. Polecany szczególnie dzieciom. Polecam dodać warzywa podczas duszenia mięsa w ten sposób przemycimy ich porcję dla niejadków.
Królik w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Królika przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, czosnek sprasowany, sól, paprykę wędzoną, czubricę, przyprawę do dziczyzny, oliwę, pieprz mięso nacieram przyprawami, dodaję ocet winny i odstawiam na dobę do lodówki.
2.Przekładam do brytfanny. Warzywa obieram i kroję wzdłuż. Dodaję do mięsa i duszę razem pod przykryciem około godzinę i 15 minut. W trakcie duszenia podlewam wodą. Na końcu wyjmuję kawałki warzyw i kroję w kostkę.
3.Mąkę rozpuszczam w 1/4 szklanki wody, wlewam do wywaru od mięsa i zagotowuję, na końcu dodaję śmietanę i chwile gotuję. Wrzucam pokrojone warzywa i królika podaję z sosem.
Komentarze