Królik w sosie z warzywami

4.5 (162 ocen)

  • 24 godz.

Królik bardzo delikatne i chude mięso. Polecany szczególnie dzieciom. Polecam dodać warzywa podczas duszenia mięsa w ten sposób przemycimy ich porcję dla niejadków.

  • 24 godz.

Składniki:


  • marynata królika:

    2 udźca z królika
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 Łyżeczka papryki wędzonej
    1/2 szklanki octu winnego
    2 łyżeczki czubricy czerwonej
    1 łyżka przyprawy do dziczyzny
    3 łyżki oliwy
    pieprz

    pozostałe:
    1 marchewka
    1 plaster selera
    1 pietruszka korzeń

    Sos:
    wywar do mięsa
    1 łyżka płaska mąki krupczatki
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • królik w marynacie 1.
    Królika przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, czosnek sprasowany, sól, paprykę wędzoną, czubricę, przyprawę do dziczyzny, oliwę, pieprz mięso nacieram przyprawami, dodaję ocet winny i odstawiam na dobę do lodówki.
  • królik duszony 2. Przekładam do brytfanny. Warzywa obieram i kroję wzdłuż. Dodaję do mięsa i duszę razem pod przykryciem około godzinę i 15 minut. W trakcie duszenia podlewam wodą. Na końcu wyjmuję kawałki warzyw i kroję w kostkę.

  • sos zaciągany 3. Mąkę rozpuszczam w 1/4 szklanki wody, wlewam do wywaru od mięsa i zagotowuję, na końcu dodaję śmietanę i chwile gotuję. Wrzucam pokrojone warzywa i królika podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Marchewka Pietruszka Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować