Królik w sosie

  • wyświetlono: 3011 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Delikatne mięso królika w pysznym sosie przygotowuję według przepisu mojego Taty, który świetnie gotuje.

Neblina36
  • 110min

Składniki

- tusza królika : 1 sztuka
- olej rzepakowy : 5 łyżek
-śliwka suszona polska : 1-2 sztuki
- sól : 1 łyżka
- pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
- cebula : 0,5 sztuki

do zagęszczenia sosu :
- zimna woda : 50 ml
- mąka ziemniaczana : 2 łyżki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Królik w sosie

  • 1. Tuszę królika podzielić na części, oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, kawałki królika podpiec z każdej strony 6-8 minut. Zmniejszyć ogień do minimum. Do garnka włożyć śliwki suszone i obraną cebulę. Mięso dusisć pod przykryciem 90 minut, co 15 minut wlewać około 50 ml wody.
  • królik w sosie2. Mięso i cebulę wyjąć z garnka, sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Posolić do smaku, wymieszać.
  • 3. Królika podawać z sosem, gotowanymi ziemniakami i np. szparagami.

Porady

Śliwki dodane do sosu muszą być polskie wędzone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkrólik w sosie
 

Komentarze

Podobne przepisy

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWO- PIECZARKOWYM

BARDZO ZDROWE MIĘSKO,ZWŁASZCZA...

królik

Dodane przez: klementynka

królik w sosie marchewkowo-śmietanowym

Królik to bardzo delikatne mięso,...

Królik w sosie pieczarkowo marchewkowym

Dodane przez: AnetaJ

Królik w sosie pieczarkowo marchewkowym

Delikatne mięso z królika, wzbogacone...

Królik w sosie śmietanowo-ziołowym

Dodane przez: Milena127

Królik w sosie śmietanowo-ziołowym

Uwielbiam mięso królicze, a tak...

Królik w sosie z warzywami

Dodane przez: mysza75

Królik w sosie z warzywami

Królik bardzo delikatne i chude...

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

Klasyka w przepysznym wydaniu....