Królik w sosie

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Delikatne mięso królika w pysznym sosie przygotowuję według przepisu mojego Taty, który świetnie gotuje.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - tusza królika : 1 sztuka
    - olej rzepakowy : 5 łyżek
    -śliwka suszona polska : 1-2 sztuki
    - sól : 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - cebula : 0,5 sztuki

    do zagęszczenia sosu :
    - zimna woda : 50 ml
    - mąka ziemniaczana : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszę królika podzielić na części, oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, kawałki królika podpiec z każdej strony 6-8 minut. Zmniejszyć ogień do minimum. Do garnka włożyć śliwki suszone i obraną cebulę. Mięso dusisć pod przykryciem 90 minut, co 15 minut wlewać około 50 ml wody.
  • królik w sosie 2. Mięso i cebulę wyjąć z garnka, sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Posolić do smaku, wymieszać.
  • 3. Królika podawać z sosem, gotowanymi ziemniakami i np. szparagami.

Porady

Śliwki dodane do sosu muszą być polskie wędzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować