Królik w śmietanie

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od kiedy 3 lata temu na świecie pojawił się mój syn Maciek, zajmuję się wyłącznie nim i domem.

Składniki:

  • ● królik
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 100 ml słodkiej śmietany
    ● 15 dag grzybów lub pieczarek
    ● 1/2 szkl. czerwonego wina
    ● duża cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika oczyszczamy z błon,
    myjemy. Kroimy w kawałki.
    Nacieramy roztartym z solą
    czosnkiem i pieprzem. Odstawiamy
    na 12 godzin. Obsmażamy
    na tłuszczu i przekładamy
    do brytfanny.
  • 2. Na tłuszczu po smażeniu
    królika szklimy pokrojoną
    w kostkę cebulę. Wlewamy do
    brytfanny. Pieczemy 45 minut
    w 200 °C. Dodajemy pokrojone
    w plastry grzyby, śmietanę
    i wino. Pieczemy 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować