Królik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika myjemy, osuszamy i usuwamy błonę, następnie porcjujemy.
Oprószamy pieprzem i przyprawami oraz sokiem z pomarańczy. Odstawiamy mięso do lodówki , najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie roztapiamy masło na patelni, obsmażamy mięso na złoty kolor , następnie przekładamy do blaszki.Na maśle rumienimy posiekaną w pół krążki cebulkę. Dodajemy wodę, sól i musztardę , dokładnie mieszamy. Podlewamy królika i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 min.Dodajemy śmietankę i pieczemy kolejne 20 min. Sos zagęszczamy łyżką mąki jeśli będzie za rzadki . Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Porady
Po upieczeniu królika, powstały sos możemy przelać do rondelka i wtedy go zagęścić.
Komentarze