Królik w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Królik w śmietanie z sosem z mrożonym zielonym groszkiem i mocną nutą czosnkową. Świetna propozycja na niezwykle zdrowy ale i smaczny obiad, który może być alternatywą dla tradycyjnego niedzielnego kurczaka.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 królik
    3 szalotki
    1/2 główki czosnku
    3 łyżki oleju
    2/3 szklanki białego wina
    300 ml śmietany (w zależności od upodobań i ewentualnej diety: 12-30%)
    400 g mrożonego zielonego groszku
    sól i pieprz do smaku
    do podania natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królik w śmietanie 1. Królika dzielimy na części. Oprószamy solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
    Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Smażymy do zrumienienia z obu stron i zdejmujemy z patelni.
    Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki, oprószamy solą i smażymy, aż się zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna.
    Na patelnię wykładamy wcześniej obsmażone kawałki królika i wlewamy śmietanę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.
    Odkrywamy i dodajemy groszek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak aby nieco odparował nadmiar płynu.
    Gotowe danie podajemy posypane natką.

Porady

Mięso z królika jest zaliczane do mięs dietetycznych, białych, drobnoziarnistych o małym udziale tłuszczu, cechuje je niska zawartość cholesterolu, bo 35-50 mg w 100 g mięsa, a także zawartość kwasu linolenowego, który jest podobny do kwasu występującego u ryb żyjących w wodach zimnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować