Krokiety ziemniaczane z białą kiełbasą

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do tego czysty żurek i mamy pyszne danie obiadowe lub ciepłą, pożywną przystawkę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    4 kawałki białej kiełbasy parzonej
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 łyżka masła
    2 łyżki posiekanego koperku
    olej do głębokiego smażenia
    gałka muszkatołowa
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ziemniaczane z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać , ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i lekko ostudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę. Kiełbasę ugotować, po czym przekroić na pół, wystudzić.
  • 2. Do ziemniaków dodać miękkie masło, żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową, koperek i zagnieść ciasto. Kiełbaski owinąć ciastem i smażyć na głębokim oleju na wolnym ogniu, na złoty kolor. Podawać np.z czystym żurkiem.

Porady

* z podanych składników wychodzą cztery duże krokiety

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować