Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

4.46 (185 ocen)

Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;)

Składniki:

  • Na 5 dużych krokietów:
    Ciasto ziemniaczane:
    700 g ugotowanych ziemniaków
    jajko
    czubata łyżka mąki pszennej
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Farsz:
    300 g pieczarek
    mała cebula
    2 plastry żółtego sera
    sól, pieprz do smaku

    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

    Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

    Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

    Podawać z surówką lub ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz pieczarkowy Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować