krokiety z szynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubimy krokiety, pojawiają się one na naszym stole przeważnie podczas świąt i uroczystości. Takie z szynką sprawdzą się idealnie, kiedy mamy w lodówce za duży zapas wędliny

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    1,5 szklanki wody
    1/2 szklanki mąki
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    sól
    na nadzienie:
    150 g wędzonego boczku
    300 g wędliny (dowolna szynka, mortadela lub wędzonka)
    2 cebule
    ząbek czosnku
    łyżka oleju
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    dodatkowo:
    mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się łamać przy zwijaniu) z jednej strony, smażyć do momenty aż górna warstwa będzie ścięta i nie surowa. Naleśniki po usmażeniu układać jeden na drugim i przykryć pokrywką, żeby nie wyschły.
  • 2. Boczek i szynkę pokroić w drobne paseczki, Cebulę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić a następnie dodać boczek i szynkę. Smażyć kilka minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przestudzić.
  • 3. Na środek każdego naleśnika rozłożyć łyżkę nadzienia. Złożyć do środka dwie przeciwległe strony naleśnika a następnie chwycić za jeden nie złożony bok i zwinąć w rulon. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na oleju z każdej strony na złoto.

Porady

Naleśniki na krokiety robię na wodzie, z małym dodatkiem mleka żeby były cieniutkie i delikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić przed panierowaniem lub zamrozić już usmażone w panierce a potem odgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować