Krokiety goszczą na naszych stołach całkiem często. Jemy je zwykle w towarzystwie czerwonego barszczu, ale pyszne są także same, polane keczupem lub z surówką z kiszonej kapusty. Najpopularniejsze są krokiety z mięsem lub z kapustą i grzybami. Jak zawijać krokiety, by dobrze się je smażyło, a potem jadło? Podpowiadamy!

Krokiety – jak zawijać?

Przede wszystkim zanim zabierzemy się do zawijania krokietów, warto przygotować naleśniki. Powinny być odpowiedniej grubości – ani nie za grube, bo wtedy ciężko będzie je zwinąć, ani nie za cienkie, bo wtedy mogą się rozpaść. W ich smażeniu pomoże nam odpowiednia patelnia. Najlepiej wybrać taką do naleśników, czyli płaska, szeroką, z niskimi brzegami. Dzięki takiej formie, na patelni usmażymy stosunkowo cienkie, zgrabne naleśniki, które będą świetną bazą krokietów. Warto zainwestować w patelnię z nieprzywierającym dnem, a jeśli takiej nie mamy, smarować dno niewielką ilością masła przed smażeniem każdego naleśnika (dobrym trikiem jest też dodanie niewielkiej ilości tłuszczu do ciasta na naleśniki, wtedy nie ma już potrzeby dodawania go na patelnię).

Jak zawijać krokiety?

Technik jest kilka, my jednak preferujemy tą naszym zdaniem najprostszą. Farsz możecie również nałożyć tylko po jednej stronie naleśnika, wtedy łatwiej będzie go zwinąć – to dobra opcja zwłaszcza dla początkujących. Warto też przygotować farsz, który nie będzie się rozpadał, świetnie sprawdzi się zwłaszcza farsz mięsny, a w wersji wege na przykład drobno pocięta kapusta z grzybami.

Jak składać krokiety? Krok 1

Po pierwsze, farsz równomiernie rozsmarowujemy na naleśniku. Nie nakładamy go aż po krawędzie naleśnika, ponieważ wtedy zwijanie krokietów może być trudniejsze, a farsz będzie wypływał na boki. Ważne jest także, by nie kłaść go na naleśniku zbyt dużo.

Jak zawijać naleśniki? Krok 2

Następnie zwijamy jeden bok do środka. Postarajmy się zrobić to mniej więcej równo.

Składanie krokietów – krok 3

Podobnie postępujemy z drugim bokiem, składając go do środka. Nie naciągamy zbytnio ciasta, gdyż naleśnik może pęknąć.

zwiniety krokiet - krok 3

Jak zwinąć krokiety? Krok 4

Ostatnim krokiem jest zwinięcie krokieta w rulon. Powinien być zwinięty dość ciasno, żeby nie rozpadł się podczas smażenia.

krokiety ,nastepny krok - krok 4

Jak zawijać krokiety?

Oto nasz krokiet w całości. Teraz możemy zapanierować go w jajku i bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego!