Krokiety z Pieczarkami i Żółtym Serem

4.5 (140 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokiecik z Barszczykiem szczególnie zimą smakuje wybornie :-) Dziś testowałam nową metodę zwijania,którą podpatrzyłam na Instagramie ,krokiety są mniejsze takie na dwa gryzy,bardziej praktyczne dla dzieci i osób starszych.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    12 szt.

    200 ml mleka
    200 ml gazowanej wody
    150 g mąki pszennej
    szczypta soli
    2 jajka
    2 łyżki oleju

    Farsz:

    1 kg pieczarek
    2 średnie cebule
    ok.300 g żółtego sera
    garść posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku

    Panierka:

    2 jajka
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta

    Dodatkowo:

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Krokiety Naleśniki Ser

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety. 1. Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie
  • Krokiety. 2. zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce,na dużych oczkach pieczarki,
  • Krokiety. 3. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,pozostawić do wystygnięcia,następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki,
  • Krokiety. 4. całość dokładnie wymieszać i farsz gotowy.

    Do miski wlać mleko,wodę,wbić jajka,wsypać sól,wlać olej,zmiksować krótko mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było grudek,odstawić na 15 min.i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na rumiano,naleśniki przekładamy na drugą stronę drewnianą łopatką.

    Naleśniki układamy tak,aby jeden nachodził na drugiego,wykładamy farsz,ugniatamy łyżką,
  • Krokiety. 5. następnie rolujemy całość,
  • Krokiety. 6. otrzymując długi rulon,kroimy nożem skośnie na kawałki 5-6 cm,odkładamy na talerz.
  • Krokiety. 7. Krokiety panierujemy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem do smaku,oraz bułce tartej,
  • Krokiety. 8. tak przygotowane smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.

Porady

Do krokietów można przygotować dowolne ulubione nadzienie. Nie liczyłam małych krokiecików tylko napisałam ilość naleśników,które usmażyłam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować