Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym

4.46 (200 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące, rumiane efektowne i całkiem smaczne krokiety w letnim wydaniu czyli z młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym, doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko .
To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    40 dag mąki pszennej luksusowej
    4 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    1 średnia główka młodej kapusty
    30 dag wędzonego surowego boczku
    20 dag sera żółtego np. gouda
    ½ szklanki wody
    1 pęczek koperku
    2 cebule
    2 łyżki klarowanego masła
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku



    Panierka;
    2 jaja
    bułka tarta
    olej do smażenia lub masło
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki Ser

Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało ,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki.
  • przygotowanie 2. ARSZ:
    Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą głęboką patelnię , smażymy aż się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy razem 3-4 minuty, kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, drobno posiekać w kostkę i dodać do boczku razem z masłem klarowanym, wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem , dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać.

    Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić.
  • Przygotowanie 3. Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w ciasne rulony.
  • Prygotowanie 4. Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju na złocisto, podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Koper Młoda kapusta Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować