Krokiety z kapustą i grzybami

5 (161 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mleka

    0,5 szklanki wody gazowanej

    0,5 szklanki oleju

    2 jajka

    szczypta soli

    Farsz:

    1 kilogram kapusty kiszonej

    1 cebula

    garść suszonych grzybów

    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    2 jajka

    bułka tarta do panierowania

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
  • przygotowanie 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • przygotowanie 3. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
  • image-1s07u1q 4. Podajemy z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Kapusta kiszona Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować