Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew.
30 min
Składniki:
1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
1/2 kg wołowiny na gulasz
4 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 puszka fasoli w zalewie
1 cebula dymka-nać
Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do fajity
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta suszonej kolendry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili jalapeno
szczypta pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku
Wołowina ala mexikana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia.
2.Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy.Posypujemy szczypiorem z dymki. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak. Nam smakowało prosto z patelni.
Komentarze