Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Krokieciki w kolorze zielonym za sprawą młodego jęczmienia. Wypełnienie pysznym farszem z pieczarek, sera żółtego i szynki żywieckiej. Idealne do czystego czerwonego barszczyku.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe:
    1 szkl.mąki pszennej
    1/2 szkl.mleka
    1/2 szkl.wody mineralnej gazowanej
    1 jajko
    1 łyżka młodego jęczmienia
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    na farsz:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    30 dag sera żółtego
    20 dag szynki np. żywieckiej
    sól, vegeta,pieprz,zioła prowansalskie do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    dodatkowo:
    masło klarowane do obsmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami 1. Przygotowanie naleśników:
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy. Pozostawiamy na ok.30 min.
    Smażymy na rozgrzanej patelni, zgrabne, dość cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami 2. Przygotowanie farszu:
    Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
    Pieczarki oczyszczamy,myjemy i kroimy w półplasterki. Szynkę obieramy z foli, kroimy w paseczki.
    Na rozgrzanym maśle podduszamy cebulę, a potem dodajemy pieczarki. dusimy razem mieszając, aż z pieczarek wyparuje woda. Studzimy.
    Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami 3. Składanie krokiecików:
    Na środku każdego naleśnika układamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy w małe krokieciki.
  • Krokieciki z młodym jęczmieniem i pieczarkami 4. Etap końcowy:
    Przygotowane krokieciki obsmażamy na patelni,na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.

Porady

Zamiast kiełbasy żywieckiej możemy użyć innej szynki np.krakowskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować