Krojone razówki z kurkumą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i odstawiamy.
2.Wszystkie suche składniki ciasta wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Na koniec dodajemy wodę, olej i zaczyn. Ciasto wyrabiamy około 5 minut.
3.Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy olejem i lekko rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Powstały prostokąt kroimy nożem na 12 części.
4.Pokrojone kawałki układamy na ruszcie piekarnika wyłożonym folią aluminiową i odstawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
5.Bułki pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułki smarujemy wodą za pomocą pędzelka. Pozostawiamy je do ostudzenia na samej kracie aby nie zaparowały od spodu.
Komentarze