KROJONE RAZÓWKI Z KURKUMĄ I SŁONECZNIKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite w smaku bułeczki, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. idealne do kanapek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 650
    150 g mąki pszennej razowej
    6 łyżek ziaren słonecznika
    łyżka kurkumy
    2 łyżeczki soli
    1/3 szklanki oleju
    szklanka ciepłej wody

    ZACZYN:
    50 g drożdży
    3/4 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka Kanapki Pesto

Krojone razówki z kurkumą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i odstawiamy.
  • 2. Wszystkie suche składniki ciasta wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Na koniec dodajemy wodę, olej i zaczyn. Ciasto wyrabiamy około 5 minut.
  • 3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy olejem i lekko rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Powstały prostokąt kroimy nożem na 12 części.
  • 4. Pokrojone kawałki układamy na ruszcie piekarnika wyłożonym folią aluminiową i odstawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
  • 5. Bułki pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułki smarujemy wodą za pomocą pędzelka. Pozostawiamy je do ostudzenia na samej kracie aby nie zaparowały od spodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Pestki Słonecznik Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować