Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kombinacja dyni, suszonych pomidorów z zalewy i włoskiej szynki okazała się niezwykle aromatyczna. Smaki uzupełniają się, tworząc świetny sos do makaronu. Potrawa z włoskimi smakami.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g dyni piżmowej
    100 g włoskiej surowej szynki podsuszanej (Prosciutto crudo italiano)
    70 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    2-3 łyżki oleju spod pomidorów
    400 g słodkiej śmietanki
    200 g crème fraîche
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    70 g włoskiego sera Pecorino
    350 g makaronu
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Szynki Ser

Kremowy sos z dynią piżmową i pomidorami z zalewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię nie obieraj, jedynie wydrąż pestki, ułóż na blaszce i zapiecz w 200 st. C przez 30 minut. Wyciągnij, zostaw do przestygnięcia. Pokrój w dużą kostkę.
  • 2. Szynkę pokrój w dużą kostkę, smaż aż zrobi się chrupiąca, na suchej patelni.
  • Smażenie szynki i pomidorów 3. Pomidory pokrój w paski i razem z dwoma łyżkami oleju dodaj do przesmażonej szynki. Przesmażaj razem przez ok. 5 minut, mieszaj często by się nie przypaliło.
  • Gotowy sos 4. Na patelnię dodaj śmietankę słodką i crème fraîche, podgrzewaj mieszając przez jakieś 5 minut. Pod koniec dodaj dynię i siekaną pietruszkę. Sos dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, powinien być al`dente. Trzymaj w cieple do momentu podania.
  • 6. Ciepły makaron podawaj z sosem i startym serem pecorino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować