Ciasto salceson z dynią piżmową

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na średnią blachę:
    4 jajka
    0,6 kg dyni piżmowej (masłowej)
    1 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 szklanki miałkiego cukru
    3 łyżki oleju
    1 szklanka rodzynek
    3 łyżki kakao
    3 małe opakowania cukru waniliowego
    1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto salceson z dynią piżmową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia.



    Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.
  • 2. Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut.
    Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować