Kremowy sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealnie kremowy, gęsty sos pieczarkowo- śmietanowy z dodatkiem natki pietruszki. Świetnie zastąpi sałatkę do obiadu lub będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    2 cebule
    200 ml rosołu
    500 ml śmietanki 36%
    100g serka mascarpone
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka mąki pszennej
    sól
    2 łyżki masła klarowanego
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki Krem

Kremowy sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę posiekać w kostkę.
    Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.
  • 2. Wlać rosół, gotować na minimalnym gazie przez kolejne 10 min, dodać słodką śmietankę oraz mascarpone, wymieszać.
  • 3. Dusić pieczarki do lekkiego zgęstnięcia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
  • 4. Mąkę wymieszać z paroma łyżkami sosu śmietanowego, przelać do garnka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mascarpone Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować