To danie przeznaczone jest dla smakoszy ryb . Ja tym razem wybrałam tilapię , ale sprawdzi się każda inna ryba :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 filety tilapii - około 400 g
około 2 łyżki mąki pszennej
olej
1 por - około 25 cm, licząc od części białej
2 łyżki masła
150 g serka mascarpone
3/4 szklanki śmietany - u mnie 15% ukwaszona
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
sól i pieprz czarny mielony do smaku
plasterki cytryny
gałązki koperku
Kremowy sos porowy z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ryby myję , osuszam , skrapiam sokiem z cytryny , doprawiam solą i pierzem cytrynowym .
2.Na rozgrzanym oleju smażę panierowaną w mące rybę na rumiano .
3.Pora kroję w pół plasterki , lekko solę , podsmażam na maśle , kiedy zmięknie dodaję serek mascarpone oraz śmietanę ,mieszam , chwilę duszę aż powstanie kremowy sos . Próbuję , doprawiam sokiem z cytryny , solą i pieprzem czarnym .
4.Rybę podaję z sosem , plasterkami cytryny , udekorowaną koperkiem .
Komentarze