Sos pieczarkowo porowy

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sos pieczarkowo porowy - smakuje za równo z ziemniakami jak i z makaronem.

tatalia
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg pieczarek
2 średnie pory (tylko biała część)
300 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki
Sól
Pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowo porowy

  • 1. Olej i masło wkładamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy pokrojoną w piórka por. Smażymy ok 2-3 min. Po tym czasie dokładamy pieczarki i smażymy dalej, tak długo aż pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Po ok 5 minutach podlewamy warzywa szklanką wody gotujemy kolejne 5 min na średnim ogniu.
    Na koniec posypujemy warzywa mąką, mieszamy i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia.

Porady

na koniec można dodać ulubione zioła do sosu np. pietruszkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiporśmietanasosszybki obiadsos do makaronusos do drobiu

Komentarze

Podobne przepisy

Brukselka w sosie beszamelowym

Dodane przez: kuchenny świat

Brukselka w sosie beszamelowym

Brukselka zatopiona w sosie beszamelowym...

Jajka w sosie musztardowym

Dodane przez: kuchenny świat

Jajka w sosie musztardowym

Zapraszam na smaczne jajka w sosie...

Schab w sosie musztardowym

Dodane przez: Krystyna32

Schab w sosie musztardowym

Szybkie do przygotowania i smaczne...

sos serowy

Dodane przez: zandero99

Sos serowy do warzyw

Idealny dodatek do brokuła, kalafiora,...

Chorizo w sosie winnym

Dodane przez: a_sad07

Chorizo w sosie winnym

Chorizo w sosie winnym to danie...

grzyby

Dodane przez: Konto nieaktywne

Grzyby w sosie śmietanowym

Grzyby z patelni w sosie śmietanowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE