Kremówka pomarańczowo-marchewkowa

  • wyświetlono: 135 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na kremówkę. Ciasto jest nietypowe, ale pyszne. Łączy się w nim smak bitej śmietany, budyniu pomarańczowo-marchewkowego i ciasta francuskiego. Do ozdobienia szczególnie polecam bezy. Idealnie komponują się z lekko gorzkawym i intensywnym w smaku budyniem oraz delikatną bitą śmietaną. Po schłodzeniu rozpływają się w ustach. Byłam zaskoczona uzyskanym efektem. Osoby, które nie są przekonane co do użycia skórki pomarańczowej, mogą z niej zrezygnować, ale polecam ją, ponieważ znacznie wzbogaca smak.

DSC_0282
  • 10 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
ciasto francuskie – 1 płat
śmietana słodka 30% - 400 ml
marchew – 2 sztuki

Składnik podstawy dodatkowy:
pomarańcze – 2 sztuki + 2 na sok

Składniki robocze:
ok. 3/4 – 1 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny
1łyżka cukru pudru
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka z górką masła

Przepis
Pulpa:
2 pomarańcze (225 g) – polecam czerwone Moro
2 marchewki (215 g)
sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
ok. 3/4 – 1 szklanki wody

1 płat gotowego ciasta francuskiego

400 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
1łyżka cukru pudru

Masa:
1 ½ szklanki pulpy (jeżeli wyszło mniej, to dodać sok z pomarańczy)
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka z górką masła

Dekoracja:
3 plastry pomarańczy
bita śmietana
12 malutkich bezików
6 listków mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Kremówka pomarańczowo-marchewkowa

  • Przygotowanie pulpy1. Przygotowanie pulpy. Pomarańcze wyszorować. Jeden owoc obrać, a na drugim pozostawić połowę skórki, a następnie pokroić w grubą kostkę. Podobnie postąpić z obranymi marchewkami. Umieścić w garnku o grubym dnie. Dolewać stopniowo wodę, aż do rozgotowania zawartości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i całość zblendować.
  • Pulpa2. Do pulpy dodać cukier.
  • Ciasto francuskie3. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Dłuższy brzeg ciasta francuskiego podzielić na 3 równe części. W ten sposób otrzymamy 3 prostokąty. Jeden z nich podzielić na np. 5-10 części, w zależności od ilości porcji, które chcemy uzyskać (na zdjęciu nie ma 1 z 3 części ciasta). Ciasto upiec na złoty kolor. W połowie pieczenia ciasto nakłuć widelcem i ugniatając pozbyć się powietrza zgromadzonego w nim. Można to wykonać np. małym wałkiem do ciasta. Upieczone ciasto ma być w miarę płaskie. Ostudzić.
  • Kremówka pomarańczowo-marchewkowa4. Ugotować masę. Zblendowaną pulpę ponownie zagotować. Dodać cukier, a następnie budyń rozmieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodać masło. Wymieszać.
    Budyń wyłożyć na pierwszy płat ciasta. Przykryć kolejnym i pozostawić do przestudzenia. Gdy ostygnie ubić 350 ml schłodzonej śmietany, dodając przestudzoną żelatynę, wcześniej rozpuszczoną w 50 ml gorącej śmietanki. Posłodzić. Większą część bitej śmietany rozsmarować na drugim blacie ciasta. Można wycisnąć rozetki. Pozostałą śmietanę zachować do dekoracji.
  • Kremówka pomarańczowo-marchewkowa5. Przykryć małymi prostokątami, które ozdobić np. bitą śmietaną i owocami.
  • Kremówka pomarańczowo-marchewkowa6. Wierzchnią warstwę ciasta francuskiego można podzielić np. na 10 kawałków. Takie przygotowanie ciasta ułatwia późniejsze krojenie.

Porady

Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można ,,złożyć” w wąskiej formie wyłożonej folią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastopomarańczeurodzinyDeserświętaśmietanamarchewimprezasmaczneprosteszybkiepysznepolecamimieninyprzepis_miesiąca1000pyszne_ciastociasto_francuskiebita_śmietanakreatywne_gotowanie15

Komentarze

Podobne przepisy

Kremówka

Dodane przez: bietka

Kremówka

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie.

ciasto czekoladowe

Dodane przez: porcelanowa

ciasto pomarańczowo-marchewkowe podwójnie...

Pyszne ciasto na leniwe niedziele.

Ciasto marchewkowe w polewie pomarańczowej

Dodane przez: bienpyt

Ciasto marchewkowe w polewie pomarańczowej

Ciasto z dodatkiem warzyw – czyli...

kremówka

Dodane przez: reszis86

Kremówka

wspaniały przepis, według którego...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: boje_sie_motyli

Ciasto marchewkowo – pomarańczowe

Przepyszne, puszyste ciasto z delikatnym...

kremówka

Dodane przez: Eweliska11

kremówka

Ciasto rozpływa się w ustach. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE