Kremówka pomarańczowo-marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na kremówkę. Ciasto jest nietypowe, ale pyszne. Łączy się w nim smak bitej śmietany, budyniu pomarańczowo-marchewkowego i ciasta francuskiego. Do ozdobienia szczególnie polecam bezy. Idealnie komponują się z lekko gorzkawym i intensywnym w smaku budyniem oraz delikatną bitą śmietaną. Po schłodzeniu rozpływają się w ustach. Byłam zaskoczona uzyskanym efektem. Osoby, które nie są przekonane co do użycia skórki pomarańczowej, mogą z niej zrezygnować, ale polecam ją, ponieważ znacznie wzbogaca smak.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    ciasto francuskie – 1 płat
    śmietana słodka 30% - 400 ml
    marchew – 2 sztuki

    Składnik podstawy dodatkowy:
    pomarańcze – 2 sztuki + 2 na sok

    Składniki robocze:
    ok. 3/4 – 1 szklanki wody
    3 łyżeczki żelatyny
    1łyżka cukru pudru
    3 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka z górką masła

    Przepis
    Pulpa:
    2 pomarańcze (225 g) – polecam czerwone Moro
    2 marchewki (215 g)
    sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
    ok. 3/4 – 1 szklanki wody

    1 płat gotowego ciasta francuskiego

    400 ml śmietanki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1łyżka cukru pudru

    Masa:
    1 ½ szklanki pulpy (jeżeli wyszło mniej, to dodać sok z pomarańczy)
    3 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki soku z pomarańczy
    1 łyżka z górką masła

    Dekoracja:
    3 plastry pomarańczy
    bita śmietana
    12 malutkich bezików
    6 listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremówka pomarańczowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pulpy 1. Przygotowanie pulpy. Pomarańcze wyszorować. Jeden owoc obrać, a na drugim pozostawić połowę skórki, a następnie pokroić w grubą kostkę. Podobnie postąpić z obranymi marchewkami. Umieścić w garnku o grubym dnie. Dolewać stopniowo wodę, aż do rozgotowania zawartości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i całość zblendować.
  • Pulpa 2. Do pulpy dodać cukier.
  • Ciasto francuskie 3. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Dłuższy brzeg ciasta francuskiego podzielić na 3 równe części. W ten sposób otrzymamy 3 prostokąty. Jeden z nich podzielić na np. 5-10 części, w zależności od ilości porcji, które chcemy uzyskać (na zdjęciu nie ma 1 z 3 części ciasta). Ciasto upiec na złoty kolor. W połowie pieczenia ciasto nakłuć widelcem i ugniatając pozbyć się powietrza zgromadzonego w nim. Można to wykonać np. małym wałkiem do ciasta. Upieczone ciasto ma być w miarę płaskie. Ostudzić.
  • Kremówka pomarańczowo-marchewkowa 4. Ugotować masę. Zblendowaną pulpę ponownie zagotować. Dodać cukier, a następnie budyń rozmieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodać masło. Wymieszać.
    Budyń wyłożyć na pierwszy płat ciasta. Przykryć kolejnym i pozostawić do przestudzenia. Gdy ostygnie ubić 350 ml schłodzonej śmietany, dodając przestudzoną żelatynę, wcześniej rozpuszczoną w 50 ml gorącej śmietanki. Posłodzić. Większą część bitej śmietany rozsmarować na drugim blacie ciasta. Można wycisnąć rozetki. Pozostałą śmietanę zachować do dekoracji.
  • Kremówka pomarańczowo-marchewkowa 5. Przykryć małymi prostokątami, które ozdobić np. bitą śmietaną i owocami.
  • Kremówka pomarańczowo-marchewkowa 6. Wierzchnią warstwę ciasta francuskiego można podzielić np. na 10 kawałków. Takie przygotowanie ciasta ułatwia późniejsze krojenie.

Porady

Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można ,,złożyć” w wąskiej formie wyłożonej folią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować