Marchewkowa kremówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Już dawko miałam ochotę upiec kremówkę. To ciasto smakuje pysznie i pasuje na każdą okazje. Mojemu wypiekowi nadałam marchewkowy akcent. Taka odsłona tego ciasta idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Polecam.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 2 opakowania ciasta francuskiego,
    • 300 gram marchewki,
    • 500 ml śmietanki 30% (do przygotowania śmietanki),
    • 500 ml śmietanki 30% (do przygotowania kremu)
    Składnik dodatkowy:
    • 220 gram masła 82% tłuszczu
    Składniki robocze:
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • Płatki migdałowe do dekoracji jednego z ciast francuskich,
    • 1,5 łyżki cukru pudru do smaku (do śmietanki),
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia budyniu marchwiowego,
    • 3 łyżeczki żelatyny do śmietanki,
    • 1 cukier waniliowy do kremu,
    • 2- 3 łyżki cukru kryształu do kremu,
    • Szczypta cynamonu do kremu,
    • Alkohol do smaku (do kremu)

    PRZEPIS WŁAŚCIWY:
    Blaty francuskie:
    • 2 opakowania ciasta francuskiego,
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • Płatki migdałowe do dekoracji jednego z ciast francuskich
    Krem marchewkowy:
    • 500 ml śmietanki 30%,
    • 300 gram marchewki,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do przygotowania budyniu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Alkohol do smaku,
    • Ok 2-3 łyżki cukru kryształu,
    • 220 gram masła 82%,
    • Szczypta cynamonu
    Śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 3 łyżeczki żelatyny,
    • 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Marchewkowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed pieczeniem 1. BLATY: Kolejno rozwijamy ciasta francuskie. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wyrosło za bardzo. Jedno z ciast dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi.
    Kolejno pieczemy francuskie spody w 190°C przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • marchew przed gotowaniem 2. KREM MARCHEWKOWY:
    Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy do miękkości w wodzie. Ugotowaną odcedzamy i dokładnie miksujemy.
  • zmiksowane składniki 3. Zmiksowaną marchew łączymy z śmietanką, cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
  • ugotowany budyń 4. Całość stawiamy na ogniu i zagotowujemy, do momentu uzyskania budyniu. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Ugotowany budyń studzimy.
  • dodawanie budyniu do masła 5. Masło ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Utarte łączymy z budyniem. Na koniec krem doprawiamy cynamonem i alkoholem do smaku.
    Tak przygotowany wykładamy na francuski blat, ten nie posypany migdałami.
  • ubijanie śmietanki 6. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • wykładanie śmietanki na krem 7. Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem i łączymy z żelatyną. Natychmiast po wymieszaniu składników śmietankę wykładamy na marchwiowy krem.
  • przykrycie blatem śmietanki 8. Całość przykrywamy francuskim blatem posypanym migdałami. Kremówkę schładzamy, by krem i śmietanka stężały. Gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować