Już dawko miałam ochotę upiec kremówkę. To ciasto smakuje pysznie i pasuje na każdą okazje. Mojemu wypiekowi nadałam marchewkowy akcent. Taka odsłona tego ciasta idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Polecam.
2 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 2 opakowania ciasta francuskiego,
• 300 gram marchewki,
• 500 ml śmietanki 30% (do przygotowania śmietanki),
• 500 ml śmietanki 30% (do przygotowania kremu)
Składnik dodatkowy:
• 220 gram masła 82% tłuszczu
Składniki robocze:
• Jajko do smarowania ciasta,
• Płatki migdałowe do dekoracji jednego z ciast francuskich,
• 1,5 łyżki cukru pudru do smaku (do śmietanki),
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia budyniu marchwiowego,
• 3 łyżeczki żelatyny do śmietanki,
• 1 cukier waniliowy do kremu,
• 2- 3 łyżki cukru kryształu do kremu,
• Szczypta cynamonu do kremu,
• Alkohol do smaku (do kremu)
PRZEPIS WŁAŚCIWY:
Blaty francuskie:
• 2 opakowania ciasta francuskiego,
• Jajko do smarowania ciasta,
• Płatki migdałowe do dekoracji jednego z ciast francuskich
Krem marchewkowy:
• 500 ml śmietanki 30%,
• 300 gram marchewki,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej do przygotowania budyniu,
• 1 cukier waniliowy,
• Alkohol do smaku,
• Ok 2-3 łyżki cukru kryształu,
• 220 gram masła 82%,
• Szczypta cynamonu
Śmietanka:
• 0,5 litry śmietanki 30%,
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,
Marchewkowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BLATY: Kolejno rozwijamy ciasta francuskie. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wyrosło za bardzo. Jedno z ciast dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi.
Kolejno pieczemy francuskie spody w 190°C przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
2.KREM MARCHEWKOWY:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojoną gotujemy do miękkości w wodzie. Ugotowaną odcedzamy i dokładnie miksujemy.
3.Zmiksowaną marchew łączymy z śmietanką, cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
4.Całość stawiamy na ogniu i zagotowujemy, do momentu uzyskania budyniu. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Ugotowany budyń studzimy.
5.Masło ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Utarte łączymy z budyniem. Na koniec krem doprawiamy cynamonem i alkoholem do smaku.
Tak przygotowany wykładamy na francuski blat, ten nie posypany migdałami.
6.ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
7.Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem i łączymy z żelatyną. Natychmiast po wymieszaniu składników śmietankę wykładamy na marchwiowy krem.
8.Całość przykrywamy francuskim blatem posypanym migdałami. Kremówkę schładzamy, by krem i śmietanka stężały. Gotowe
Komentarze