Kremowe risotto z pałkami kurczaka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jedno z moich ulubionych dań, kremowe, delikatne a jednocześnie sycące, wszystko robi się na jednej głębokiej patelni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, poradzą sobie nawet ci którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 pałki kurczaka
    25 dag ryżu arborio
    1 por
    1 papryka podłużna o słodkim aromacie
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    ½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż
    50 ml białego pół wytrawnego wina
    100 ml słodkiej śmietanki 22%
    Pęczek szczypiorku
    50 g startego sera grana padano lub parmezanu
    Sól morska do smaku
    Jarzynka do smaku
    Biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowe risotto z pałkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dba0dc 1. Umyte i osuszone pałki kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.
  • image-1vtq8ec 2. Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki.
  • image-1aqcrs6 3. Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem.
    Podajemy gorące.

Porady

Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Papryka Olej Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować