Krupnik z pałkami kurczaka

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ta wersja jest gęsta, treściwa i może być obiadem jednogarnkowym

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Wywar:
    3 skrzydełka z kurczaka
    1,5 litra wody

    Zupa:
    1 por (tylko część biała i jasnozielona)
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 ziemniak
    4 pałki z kurczaka
    1 szkl. kaszy jęczmiennej
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    natka pietruszki do posypania zupy
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z pałkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar ze skrzydełek. Trwa to 30-40 minut.
    W tym czasie pokroić warzywa w małą kostkę, a pora w plasterki.
    Na 1 łyżce oleju podsmażyć pora, gdy zacznie się rumienić, dodać marchewkę, pietruszkę i podsmażyć. Wlać wywar ze skrzydełek, dodać pałki z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować 20 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem.
    Wsypać kaszę, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze 15 minut mieszając delikatnie od czasu do czasu.
    Zupę wlać do talerzy lub miseczek i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Kurczak Pałki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.92 (177 ocen)

Krupnik z kaszy jęczmiennej.

To może cię zainteresować