Kremowe risotto z kurkami

4.5 (151 ocen)

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybków, które kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Risotto to idealna propozycja na pyszny letni obiad lub kolację.

Składniki:

  • 200g ryżu
    200g kurek
    dymka
    łyżka masła
    1l gorącego bulionu jarzynowego
    1/2 kostki grzybowej
    sól, świeżo zmielony pieprz
    100ml śmietanki 30%
    3 łyżki siekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kremowe risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z kurkami 1. Kurki obrać, opłukać i pokroić na większe kawałki. Dymkę posiekać i razem z kurkami przesmażyć na maśle (ok 5 minut). Dodać ryż i smażyć do czasu aż będzie lekko szklisty (1-2 min). Następnie wlać 1 szkl bulionu, wkruszyć kostkę grzybową i podgrzewać do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzać do czasu aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Gdyby brakło bulionu można dolać trochę gorącej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Ryż Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować