Kremowa zupa ziemniaczano selerowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Małe co nieco dla miłośników selera. Pyszny, zdrowy i delikatny w smaku krem to bardzo prosty i szybki w wykonaniu posiłek. Idealna zarówno na obiad jak i kolację. Doskonała o każdej porze roku. Rewelacyjnie smakuje z małymi kawałkami kabanosa :) Taka zupa to również fajny pomysł by przemycić małemu niejadkowi to cenne warzywo które zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki ( ok 400g po obraniu),
    ok. 300 g bulwy selera,
    2-3 plasterki białej części pora,
    1 ząbek czosnku,
    ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie najczęściej rosół z wcześniejszego obiadu),
    łyżka masła,
    mleko,
    sól, świeżo zmielony pieprz,
    kabanosy, parmezan ( opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa ziemniaczano selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy. Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, wrzucamy tez pora i czosnek, gotujemy około 20 min, aż będą miękkie. Kiedy warzywa będą już miękkie, zestawiamy garnek z gazu, dodajemy masło i mleko ( ilość w zależności jak gęsty chcemy mieć krem, ja dałam ok 100 ml) miksujemy blenderem na gładką masę. Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania. Ja podałam z kabanosem drobiowym i startym parmezanem. Możemy dodać trochę pikantności :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować