Kremowa zupa ziemniaczano-szparagowa

5 (176 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa zupa dla wszystkich lubiących zupy o kremowej konsystencji.
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 1 litra bulionu,
    3-4 ziemniaki (ok. 300g),
    ok. 200 g szparagów zielonych,
    1 mała cebula,
    ząbek czosnku,
    tłuszcz do podsmażenia,
    oraz ok. 150 g boczku gotowanego,
    3-4 łyżki startego parmezanu,
    3-4 łyżki śmietany 30%
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry,
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa ziemniaczano-szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kratkę, podsmażamy aż do zeszklenia.
    Boczek również kroimy w kostkę i podsmażamy.
    Ziemniaki kroimy w kostkę, szparagi również kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy podsmażoną cebulkę i gotujemy w bulionie aż zmiękną (ok 20 min).
    Całość miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Dodajemy śmietanę.
    Jeśli zupa potrzebuje to doprawiamy ją według własnego upodobania.
    Podajemy z podsmażonym boczkiem i parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować