proste danie podane w nieco inny sposób bo z kotlecikami serowo makaronowymi-polecam!!
55 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 i 1/2 kg pomidorów dojrzałych
około 350 bulionu warzywnego z gotowaną w mim marchewka i selerem
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
natka pietruszki
4 łyzki śmietany do zup do zabielenia
Kotleciki makaronowe:
200 g makaronu typu nitki
1 jajko
3 łyzki bułki tartej
3 łyzki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
100 g sera żółtego
olej do smażenia
Kremowa zupa ze świeżych pomidorów z chrupiącymi smażonymi kotlecikami serowo makaronowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w większa kostkę .
Cebulę obrać i posiekać , a czosnek przecisnąć przez praskę
W większym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, a po chwili czosnek , zeszklić. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylia i podsmażać je na średnim ogniu przez kilka minut.
Dolać gorący bulion z marchewką i kawałkiem selera.U mnie warzywa wczesniej były ugotowane w tym bulionie więc sa miekkie.
Całośc chwile gotowac na małym ogniu, przyprawić. Na koniec zabielic zahartowana smietana wymieszana z niewielka ilościa zupy z pomidorów.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzic , odstawić do przestudzenia.Do makaronu dodać jajko, bułkę tarta , ser i przyprawy, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać porcje masy makaronowej, formować łyżką kotleciki, smażyć na rumiano z obu stron, po usmażeniu ułożyc na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Zupę z pomidorów podawać z chrupiącymi makaronowo serowymi kotlecikami, smacznego
Porady
pomidory mozna zblenderowac , ja wole kawałki w zupie dlatego nie blenduję
Komentarze