Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym

3 (1 ocen)

  • 60 min

Zwykła zupa z dyni podana z odrobiną sera pleśniowego jest wyrazista i zupełnie inaczej smakuje, jakby bardziej szlachetnie. Dynia "Hokkaido" bardzo dobrze się przechowuje, jest dostępna praktycznie przez cały rok, więc sezon na taką zupę ciągle trwa.

  • 60 min

Składniki:

  • dynia "Hokkaido" - 1 kg
    kwaśne jabłka – 2 szt.
    bulion wołowy - 1,5 l
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 5 ząbków
    imbir świeży - do smaku
    świeże oregano /same listki/ - do smaku
    tymianek - 1 łyżeczka
    oliwa - 1 łyżka
    sól morska - do smaku
    pieprz kolorowy - do smaku
    papryka ostra - do smaku

    DO PODANIA:
    ser z niebieską pleśnią – 150 g
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Ser

Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i pozbawioną nasion dynię kroję w dużą kostkę wkładam do garnka, wlewam pół litra bulionu i gotuję do miękkości.
    Na patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam, a następnie dodaję pokrojoną cebulę i smażę do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią i wlewam pozostały bulion. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnej tarce imbir, listki świeżego oregano, tymianek i obrane i pokrojone jabłka. Całość doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję.
  • 3. Zdejmuję garnek z ognia i doprawiam zupę solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewam więcej gorącego bulionu lub wody.
  • 4. Zupę podaję z porcją pokruszonego sera z niebieską pleśnią.

Porady

*zamiast bulionu wołowego można użyć bulion warzywny lub drobiowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Ser pleśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować