Krem z ziemniaków z suszonymi grzybami , czosnkiem i porem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz próbowałam takiego połączenia składników i musze przyznać, że smakuje wyśmienicie.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 g suszonych grzybów
    100 g pora
    1 ząbek czosnku
    600 g ziemniaków
    2 łyżki masła
    1,8 l bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju
    pół pęczka szczypiorku
    100 g śmietany 30%
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z ziemniaków z suszonymi grzybami , czosnkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać 100 ml wrzątku, zostawić pod przykryciem na ok 15 min. żeby namokły.
  • 2. Pora umyć, jasną część pokroić w krążki.
  • 3. Czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  • 4. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubszą kostkę. 1 ziemniaka zostawić w całości.
  • 5. Masło roztopić w garnku.
  • 6. Czosnek i pora podsmażyć na masełku, dodać pokrojone ziemniaki. Przesmażyć razem.
  • 7. Grzyby wyciągnąć z wody, drobniutko pokroić. Dodać do garnka z porem i ziemniakami.
  • 8. Dodać wodę z grzybów oraz bulion.
  • 9. Gotować ok 25 min do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 10. Wszystko razem zblendować.
  • 11. Do kremu dodać śmietankę.
  • 12. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
  • 13. Pozostawionego ziemniaka pokroić w maleńką kosteczkę.
  • 14. Usmażyć na złoto na oleju, ciągle mieszając.
  • 15. Szczypiorek umyć, drobno pokroić.
  • 16. Podawać krem z dodatkiem szczypiorku, pieczonych ziemniaczków z kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Por Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować