Krem z zielonych warzyw i melona

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zupa jest bardzo zdrowa i syta. Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo bagietką.

  • 15 min

Składniki:

  • około pół kilo zielonego, mrożonego groszku
    kilka różyczek brokuła
    4 brykiety mrożonego szpinaku
    3 liście czosnku niedźwiedziego albo ząbek czosnku
    średnia cebula
    zielona część dużego pora
    1/4 melona
    750 ml bulionu warzywnego
    2 szczypty mielonego imbiru
    łyżeczka sosu sojowego
    szczypiorek
    natka pietruszki
    listki bazylii świeżej
    szczypta białego pieprzu
    łyżka oliwy z oliwek
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z zielonych warzyw i melona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por.
  • 2. Do zagotowanego bulionu dodajemy pół łyżki cukru (by warzywa nie straciły zielonego koloru) i wrzucamy groszek, brokuły, szpinak, podsmażoną cebulę z porem i wszystko gotujemy do miękkości. Gotujemy bez przykrycia (by kolor był intensywny).
  • 3. Później dodajemy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego albo ząbek czosnku, natkę pietruszki, szczypiorek, 2 szczypty imbiru, łyżeczkę sosu sojowego i jeszcze przez chwilę gotujemy.
  • 4. Później zupę miksujemy w blenderze na jednolitą, aksamitną masę razem z 1/4 melona pokrojonego w kostkę.
  • 5. Zupę - krem doprawiamy białym pieprzem, kleksem ze śmietany i dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Groszek Melon Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować