Krem z zielonych warzyw i melona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por.
2.Do zagotowanego bulionu dodajemy pół łyżki cukru (by warzywa nie straciły zielonego koloru) i wrzucamy groszek, brokuły, szpinak, podsmażoną cebulę z porem i wszystko gotujemy do miękkości. Gotujemy bez przykrycia (by kolor był intensywny).
3.Później dodajemy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego albo ząbek czosnku, natkę pietruszki, szczypiorek, 2 szczypty imbiru, łyżeczkę sosu sojowego i jeszcze przez chwilę gotujemy.
4.Później zupę miksujemy w blenderze na jednolitą, aksamitną masę razem z 1/4 melona pokrojonego w kostkę.
5.Zupę - krem doprawiamy białym pieprzem, kleksem ze śmietany i dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze