Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw - ta pieczona ma zupełnie inny smak. Warto przygotować z niej pyszny krem o odkryć na nowo to pełne witamin warzywo ; )
45 min
Składniki:
750 gram czerwonej papryki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
½ - 1 papryczka chilli
500-750 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
Sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
Kilka liści kolendry (opcjonalnie )
Krem z pieczonych papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pól i usuwamy gniazda nasienne. Papryki (skórką do góry) układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Skórka papryki powinna się w tym czasie mocno zarumienić a nawet lekko przypalić – o to chodzi. Upieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 20-30 minut.
Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki – 2 połówki odkładamy resztę kroimy w paseczki.
W garnku na oliwę z oliwek przesmażamy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekaną papryczkę chilli i pokrojoną upieczoną paprykę – smażymy 1 minutę.
Paprykę zalewamy 500 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 20 minut.
Zupę lekko studzimy, blendujemy. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka odparowujemy ją, jeśli zbyt gęsta dodajemy resztę bulionu.
Zupę serwujemy na gorąco z kleksem z jogurtu z pokrojoną w kostkę papryką i listkami kolendry, smacznego ; )
Komentarze