Krem z pieczonych papryk

0 (0 ocen)

  • 45 min

Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw - ta pieczona ma zupełnie inny smak. Warto przygotować z niej pyszny krem o odkryć na nowo to pełne witamin warzywo ; )

  • 45 min

Składniki:


  • 750 gram czerwonej papryki
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    ½ - 1 papryczka chilli
    500-750 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    Sól, pieprz
    2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Kilka liści kolendry (opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonych papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pól i usuwamy gniazda nasienne. Papryki (skórką do góry) układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

    Skórka papryki powinna się w tym czasie mocno zarumienić a nawet lekko przypalić – o to chodzi. Upieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 20-30 minut.

    Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki – 2 połówki odkładamy resztę kroimy w paseczki.

    W garnku na oliwę z oliwek przesmażamy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekaną papryczkę chilli i pokrojoną upieczoną paprykę – smażymy 1 minutę.

    Paprykę zalewamy 500 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 20 minut.

    Zupę lekko studzimy, blendujemy. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka odparowujemy ją, jeśli zbyt gęsta dodajemy resztę bulionu.

    Zupę serwujemy na gorąco z kleksem z jogurtu z pokrojoną w kostkę papryką i listkami kolendry, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować