Zupa krem z pieczonych papryk z grzankami z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie zupy:
Do garnka żeliwnego wkładamy obrane cebule, całą główkę czosnku, całe papryki i całego selera. Warzywa posypujemy solą, dolewamy wodę. Pieczemy pod przykryciem w 180°C przez godzinę. Przestudzone papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skóry, ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajmy upieczone szalotki i obranego selera. Warzywa zalewamy przecedzonym sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia warzyw. Warzywa miksujemy na gładką masę, jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, a wolicie rzadszą konsystencję dolejcie bulionu warzywnego. Zupę podgrzewamy ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
grzanki z kurczaka:
Polędwiczki kurczaka namaczamy w jogurcie. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki.
Polędwiczki kroimy w drobną kostkę, około 1cm x 1cm. Każdy kawałek oprószamy w mące wymieszanej z przyprawami, roztrzepanym jajku i bułce tartej wcześniej zmiksowanej z pepperoni.
Kawałki kurczaka smażymy partiami na rozgrzanym oleju.
Zupę podajemy z grzankami z kurczaka i posypaną szczypiorkiem.
Komentarze