Krem z czarnej rzepy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak mnie dzisiaj na przerwie w pracy przeszło przez myśl: A ty rób dalej swoje i miej w d... wszystkie te komentarze. Bo właściwie nie jest ważne czy dobrze, czy źle gadają. Ważne, że gadają :P Zgodnie ze słowami Mikromusic w utworze Niemiłość: W d*pie to mam :P "Płynnie" przechodząc do tego zjawiskowego kremu z czarnej rzepy, chciałem zachwalić walory smakowe oraz konsystencję owej zupy krem. Zamiast pieczywa podałem paszteciki, bo akurat byłem na targu i jakoś mi tak w oko wpadły. Aromatyczna i syta. Można też podać z jakimś fajnym serem "śmierdziuchem", no opcji macie wiele. Gorąco polecam
Arek Gie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g czarnej rzepy
    300 g ziemniaków
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    100 ml śmietany 12%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Krem z czarnej rzepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z czarnej rzepy 1. Rzepy i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa przez kwadrans dusimy na maśle.


    Zalewamy wrzątkiem, wsypujemy płaską łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Zestawiamy z płomienia, lekko studzimy i miksujemy na gładko.


    Następnie przecieramy przez drobne sito, dolewamy śmietanę i podgrzewamy.


    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować