Krem z białych szparagów z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Krem z białych szparagów z dodatkiem pora, gotowanego selera i pietruszki, ugotowany na wywarze drobiowym. Podany z posiekanym szczypiorkiem i suszonymi pomidorami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów (1 kg)
    2 ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 cebula
    150 gram selera
    2 liście laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1 por
    100 ml śmietanki 30%
    kilka kawałków suszonych pomidorów
    1 pęczek szczypiorku
    5 łyżek oliwy
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Krem z białych szparagów z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy również obrane marchewki, seler i pietruszkę. Gotujemy wywar do miękkości mięsa, przez około 50 minut.

    Pora kroimy w półplasterki. Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce.

    W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i podsmażamy go, aż stanie się szklisty. Dodajemy pokrojone na kawałki szparagi i podsmażamy około 2 minuty. Następnie wlewamy 1,25 litra przecedzonego wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10-15 minut, aż szparagi będą miękkie. Przyprawiamy zupę pieprzem i gałką muszkatołową.

    Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy ugotowane pietruszki i selera. Blendujemy na gładki krem. Wlewamy śmietankę i znów blendujemy.

    Podajemy krem z posiekanym szczypiorkiem i suszonymi pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować