Krem z białych szparagów z dodatkiem pora, gotowanego selera i pietruszki, ugotowany na wywarze drobiowym. Podany z posiekanym szczypiorkiem i suszonymi pomidorami.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 pęczki białych szparagów (1 kg)
2 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
150 gram selera
2 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 por
100 ml śmietanki 30%
kilka kawałków suszonych pomidorów
1 pęczek szczypiorku
5 łyżek oliwy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Krem z białych szparagów z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy również obrane marchewki, seler i pietruszkę. Gotujemy wywar do miękkości mięsa, przez około 50 minut.
Pora kroimy w półplasterki. Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i podsmażamy go, aż stanie się szklisty. Dodajemy pokrojone na kawałki szparagi i podsmażamy około 2 minuty. Następnie wlewamy 1,25 litra przecedzonego wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10-15 minut, aż szparagi będą miękkie. Przyprawiamy zupę pieprzem i gałką muszkatołową.
Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy ugotowane pietruszki i selera. Blendujemy na gładki krem. Wlewamy śmietankę i znów blendujemy.
Podajemy krem z posiekanym szczypiorkiem i suszonymi pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę.
Komentarze