Krem z batatów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są jednymi z moich ulubionych wynalazków w mojej kuchni :) Uwielbiam ich słodkawy smak, jednak najczęściej dodaję do nich ostre chilli, aby wyostrzyć ich smak i aby nie były mdłe.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g batatów
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
    1 łyżka startego imbiru
    2 ząbki czosnku
    600-700 ml bulionu warzywnego
    kurkuma, pieprz, sól, pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju kokosowym dusimy posiekaną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy starty imbir. Mieszamy i podsmażamy kilka minut na średnim ogniu.
  • 2. Do osobnego garnka wrzucamy obrane, umyte i pokrojone bataty, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką około 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Doprawiamy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i imbirem, ściągamy z ognia i miksujemy na gładki krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować