Bataty, czyli słodkie ziemniaki są jednymi z moich ulubionych wynalazków w mojej kuchni :) Uwielbiam ich słodkawy smak, jednak najczęściej dodaję do nich ostre chilli, aby wyostrzyć ich smak i aby nie były mdłe.
30 min
Składniki:
600 g batatów
1 duża cebula
2 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
600-700 ml bulionu warzywnego
kurkuma, pieprz, sól, pieprz cayenne
Krem z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju kokosowym dusimy posiekaną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy starty imbir. Mieszamy i podsmażamy kilka minut na średnim ogniu.
2.Do osobnego garnka wrzucamy obrane, umyte i pokrojone bataty, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką około 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Doprawiamy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i imbirem, ściągamy z ognia i miksujemy na gładki krem.
Komentarze