Pomyślałam, że zrobię mój ulubiony krem z dyni, ale przypomniałam sobie, że mam jeszcze bataty i tym sposobem powstał przepis na krem z dyni i batatów.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
około 1,5 kg dyni hokkaido (przed obraniem)
2 bataty
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ok. 1,5 litra wody lub bulionu
mleczko kokosowe
sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka, suszony imbir
do podania: grzanki, wędzona papryka, pestki granatu
Krem z dyni i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić razem ze skórką na kilku cm kawałki (usunąć miąższ z pestkami).
Obrane bataty pokroić na podobnej wielkości kawałki.
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w plasterki.
W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż się zeszkli.
Wrzucić dynię, bataty, czosnek i 2 minuty razem smażyć, a potem zalać całość wodą lub bulionem (tuż nad warzywa).
Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 minut.
Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, wlać mleczko kokosowe i całość doprawić wszystkimi przyprawami.
Zagotować i gotować około 5 minut.
Podawać krem z dyni i batatów z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się tu kolendra
Komentarze