KREM Z DYNI I BATATÓW

4.49 (166 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomyślałam, że zrobię mój ulubiony krem z dyni, ale przypomniałam sobie, że mam jeszcze bataty i tym sposobem powstał przepis na krem z dyni i batatów.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg dyni hokkaido (przed obraniem)
    2 bataty
    cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    ok. 1,5 litra wody lub bulionu
    mleczko kokosowe
    sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka, suszony imbir
    do podania: grzanki, wędzona papryka, pestki granatu
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić razem ze skórką na kilku cm kawałki (usunąć miąższ z pestkami).
    Obrane bataty pokroić na podobnej wielkości kawałki.
    Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w plasterki.
    W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż się zeszkli.
    Wrzucić dynię, bataty, czosnek i 2 minuty razem smażyć, a potem zalać całość wodą lub bulionem (tuż nad warzywa).
    Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 minut.
    Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, wlać mleczko kokosowe i całość doprawić wszystkimi przyprawami.
    Zagotować i gotować około 5 minut.
    Podawać krem z dyni i batatów z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się tu kolendra
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować