KREM DYNIOWY

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszny, rozgrzewający krem, który otrzymałam po skonsumowaniu go pierwszy raz u kumpeli, od tamtej pory mam zamrożone zapasy, żeby mi przypadkiem nie zabrakło ;p

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia: 1.5 kilograma
    - imbir mielony: 0.5 sztuki
    - cukier do smaku: 5 łyżek
    - sól do smaku okolo: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa z oliwek do smażenia: 2 łyżki
    - pieprz do smaku ok.: 1 łyżeczka
    - śmietana 18% do zup i sosów: 250 sztuk
    - prażone pestki dyni: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą dynię obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Włożyć do garnka i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie.
  • 3. Na patelni z oliwą zeszklić pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek.
  • 4. Cebulę oraz czosnek dodać do dyni.
  • 5. Do dyni oraz cebuli i czosnku dodać według uznania sól, pieprz, cukier oraz imbir (ja podałam proporcje orientacyjnie - trzeba poprostu próbować w trakcie)
  • 6. Następnie całą uduszoną dynie wraz z dodatkami miksujemy (może być blender tak żeby wszystko rozdrobnić i zmieszać).
  • 7. Zmiksowaną dynię należy podgrzać jeszcze raz na malutkim ogniu i dodać śmietanę.
  • 8. Podawać w mieseczkach bądź w głębokich talerzach, najlepiej smakuje z uprażonymi pestkami na dyni oraz dodatkowo z ciabattą, którą można moczyć w trakcie jedzenia.
  • 9. Smacznego-zupa jest rewelacyjna :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować