Przepyszny, rozgrzewający krem, który otrzymałam po skonsumowaniu go pierwszy raz u kumpeli, od tamtej pory mam zamrożone zapasy, żeby mi przypadkiem nie zabrakło ;p
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia: 1.5 kilograma
- imbir mielony: 0.5 sztuki
- cukier do smaku: 5 łyżek
- sól do smaku okolo: 1 łyżka
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- oliwa z oliwek do smażenia: 2 łyżki
- pieprz do smaku ok.: 1 łyżeczka
- śmietana 18% do zup i sosów: 250 sztuk
- prażone pestki dyni: 100 gramów
2.Włożyć do garnka i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie.
3.Na patelni z oliwą zeszklić pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek.
4.Cebulę oraz czosnek dodać do dyni.
5.Do dyni oraz cebuli i czosnku dodać według uznania sól, pieprz, cukier oraz imbir (ja podałam proporcje orientacyjnie - trzeba poprostu próbować w trakcie)
6.Następnie całą uduszoną dynie wraz z dodatkami miksujemy (może być blender tak żeby wszystko rozdrobnić i zmieszać).
7.Zmiksowaną dynię należy podgrzać jeszcze raz na malutkim ogniu i dodać śmietanę.
8.Podawać w mieseczkach bądź w głębokich talerzach, najlepiej smakuje z uprażonymi pestkami na dyni oraz dodatkowo z ciabattą, którą można moczyć w trakcie jedzenia.
Komentarze