Krem czosnkowy z grzankami i świeżym tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca i do tego pyszna zupa - krem z ziemniaków i czosnku.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 90 g czosnku
    1 kg ziemniaków
    około 2 l bulionu
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    4 łyżki śmietany 30%
    sól
    pieprz
    1/4 łyżeczki kminku mielonego
    1/4 łyżeczki tymianku

    PONADTO:

    grzanki
    świeży tymianek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem czosnkowy z grzankami i świeżym tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle.
  • 2. Cebulę przełożyć do garnka, wlać bulion.
  • 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  • 4. Czosnek obrać, przekroić na połówki dodać do gotującej się zupy. Gotować kolejne 10 minut.
  • 5. Do zupy dodać śmietankę, oraz przyprawy.
  • 6. Całość zblendować na gładki krem.
  • 7. Podawać z grzankami i świeżym tymiankiem.

Porady

Bulionem regulujemy gęstość naszej zupy. Na początek można dać mniej i ewentualnie jak będzie jeszcze za gęsta po zblendowaniu dodać resztę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować