Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami

4.48 (147 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czosnek uwielbiam w tej wersji jest bardzo subtelny a to dzięki zabiegowi duszenia go na głębokim tłuszczu (smakuje prawie ja pieczony ), także jeśli ktoś obawia się ostrego smaku tutaj go nie znajdzie. Za to znajdzie pyszne połączenie smakowe :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ szklanki oliwy
    1 główka czosnku
    4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków
    1,5-2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
    1 łyżka masła
    1 bułka pszenna lub razowa
    Sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małą patelnie wlewamy olej i wkładamy do niego nieobrane ząbki czosnku. Olej podgrzewamy i dusimy na nim przez około 20 minut czosnek (ząbki mają być miękkie).

    W garnku podgrzewamy bulion.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do gorącego bulionu gotujemy 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Do bulionu z ziemniakami wyciskamy ze skorupek ząbki czosnku i wszystko starannie blendujemy.

    Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło. Bułkę kroimy w plasterki a następnie w kostkę – przekładamy na patelnie i smażymy aż do zarumienienia.

    Zupę serwujemy gorącą wraz z grzankami, przed podaniem można zupę posypać szczypiorkiem, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować