Krakersy twarogowe z ziarnami

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące wytrawne ciasteczka z dodatkiem sezamu, czarnuszki, babki płesznik i siemienia. Idealne na przegryzkę do piwa!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 200g
    Masło (w temperaturze pokojowej) - 200g
    Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
    Sól - 1/3 łyżeczki
    Siemię lniane - 1 łyżka
    Babka płesznik - 1 łyżka
    Sezam - 1 łyżka
    Czarnuszka - 1 łyżka
    Jajko - 1szt (do posmarowania)
    Opcjonalnie do posypania - płatki chilli
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Krakersy twarogowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy ciepłe masło, mąkę, ziarenka i sól. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
    Po tym czasie ciasto powinno lekko stwardnieć, będzie łatwiejsze w obróbce. Rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Kroimy na nieduże kwadraty lub prostokąty. Ja używałam karbowanego noża do frytek, ale można kroić zwykłym nożem lub radełkiem.
    Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą 2 pełne blachy ciasteczek. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i ewentualnie posypujemy płatkami chilli. Robiłam wersję z chilli i bez - obie wyszły pyszne!
    Pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut. Zaraz po upieczeniu krakersy są miękkie, ale po ostudzeniu będą twardsze, chrupiące i kruche.
    Najlepsze są dzień po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Siemię lniane Sezam Czarnuszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować