Kiedy zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia, można przygotować takie pyszne kotleciki z dowolnym farszem. Ja polecam kurki z cebulą, serem i natką pietruszki. Polane sosem czosnkowym z talerzy znikają błyskawicznie :)
30 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
800 g ugotowanych ziemniaków
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g kurek
1 jajko
1 cebula
3 łyżki sera żółtego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z kurkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki umyj, oczyść, drobno pokrój i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę podsmaż, po czym dołóż posiekaną cebulę. Smaż do zrumienienia cebuli i miękkości kurek. Wystudź, dodaj ser żółty i połowę posiekanej natki pietruszki.
2.Wystudzone, ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajko i pozostałą, posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wyrób na gładką masę.
3.Na rękę nałóż ziemniaczaną masę, rozpłaszcz na placuszek, po czym nałóż łyżkę farszu grzybowego. Zlep jak pieroga i ukształtuj podłużnego kotlecika.Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarze